Mindful Mind Tender Heart
Mindful Mind Tender Heart
Houd me op de hoogte

The practice of mindfulness begins in the small, remote cave of your unconscious mind and blossoms with the sunlight of your conscious life, reaching far beyond the people and places you can see

Earon Davis

Persoon en Professie

 

Achtergrond opleiding en werk

Ik heb jarenlang gewerkt in de training- en adviesbranche en in het HBO gezondheidszorgonderwijs. Als trainer communicatievaardigheden, coach, supervisor en assessor. In 2013 heb ik mijn diploma behaald als VMBN categorie 1 Mindfulness trainer aan de tweejarige postacademische opleiding tot Mindfulness trainer aan het St. Radboud Universitair Medisch Centrum voor Mindfulness te Nijmegen.

 

In het tweede jaar van deze opleiding heb ik besloten mijn baan in het HBO Gezondheidszorgonderwijs op te geven om me te helemaal te kunnen wijden aan meditatie, studie en trainingen geven. Daardoor heb ik de afgelopen vijf jaar tijd kunnen maken voor vele verdiepende Vipassana retraites, scholing op het gebied van de meest oorspronkelijke teksten uit de Boeddhistische traditie, verdieping in Westerse Wijsgerige Ethiek, scholing tot gecertificeerd categorie 1 Compassie trainer en scholing tot gecertificeered trainer Mindfulness in Organisaties.

 

Sinds 2012 geef ik Mindfulness en Compassietrainingen trainingen aan onder andere mensen met Burnout klachten, mensen met onverklaarbare of chronische lichamelijke pijn, GGZ cliënten en mensen met zingevingsvragen. Ook geef ik workshops en trainingenn voor organisaties en bedrijven. Van begin 2014 tot december 2019 was ik lid van het bestuur van de VMBN: Vereniging voor Mindfulness Based Trainers in Nederland en Vlaanderen. Voor een uitgebreid overzicht van mijn scholing en werkervaring zie LinkedIn

 

 

Motivatie

De belangrijkste motivatie voor mij in mijn trainingen is te zien hoe mooi en authentiek mensen zijn en hoe krachtig en verbindend als ze op een dieper niveau in contact staan met zichzelf. Een andere motivatie is mensen te ondersteunen in het vinden van eigen antwoorden. Het beste advies is vaak het advies wat iemand zichzelf geeft op basis van vragen. Ik probeer als trainer een leeromgeving te bieden waarin de kunst van het vragen stellen en onderzoeken zich kan ontwikkelen. Als vruchtbare bodem voor inzicht en wijsheid.

 

De kunst van het vragen stellen is al eeuwen oud. De in het oude Griekenland levende Socrates, die wordt beschouwd als de grondlegger van de Westerse filosofie en ethiek, is bekend van steeds opnieuw vragen durven stellen als: ‘wat bedoel je?’ en ‘klopt dit?’. In het oude Azië is de Vipassana meditatie traditie ontstaan. Ook wel Inzicht meditatie genoemd. Mindfulness mediatie oefeningen zijn voor een groot deel ontleend aan de Vipassana meditatie traditie. Voor het verdiepen en onderzoeken van ervaringen staat de vraag: ‘wat is dit?’ centraal. Vragen stellen is de eerste stap. Vervolgens is het van belang te kunnen luisteren naar de respons of het antwoord. “Listening is to lean in, softly, with the willingness to be changed by what we hear” (Mark Nepo).

 

 

Wat betekent Mindfulness voor mij

Mindfulness betekent voor mij een proces van jezelf openen en ontvouwen en dieper in contact komen met wie je in wezen bent. Het ‘onder ogen zien’ van alles wat er in het moment aan de orde is, open en warm, zonder afkeuring of oordeel. Leren niet meteen te reageren maar de moed hebben tijd en ruimte te maken voor het laten ontstaan van een nieuw authentiek antwoord.

 

Wat me het meest aanspreekt is het onderzoeken (mentaal, emotioneel en fysiek) van ervaringen, zodat er een dieper contact kan ontstaan met wat er werkelijk leeft en een dieper inzicht kan groeien in jezelf en in het leven an sich. Behulpzaam bij dit (zelf)onderzoek is het kunnen kalmeren van de geest en het ontwikkelen van een verzachtende liefdevolle houding.

 

Mindfulness is voor mij een manier van leven geworden. Overeenkomend met ethische vragen over hoe het goede te doen, wat niet altijd gemakkelijk is, maar leerzaam en verrijkend en bemoedigend. Dagelijks mediteren is net zo van belang voor m’n geestelijk onderhoud als bewegen voor lichamelijk onderhoud. Het heeft me geholpen om me meer open te stellen voor de rijkdom en het mysterie van het leven om me heen.

 

 

Wat betekent Zelfcompassie voor mij

Toen ik met Zelfcompassie begon was het een herkenning van waar ik zelf al mee begonnen was. De mooie zin: ‘als het hart zich opent krijgt het oog op een dieper niveau meer te zien’ heb ik daadwerkelijk zo ervaren. Zelfcompassie heeft me meer tools gegeven om onderhuidse spanningen en patronen op te merken en te verzachten. Ook heeft het me meer inzicht gegeven in wat ‘zorgen voor jezelf’ kan betekenen en wat het belang hiervan is voor lichamelijke een geestelijke gezondheid.

 

Spiritualiteit 

Voor mij betekent spiritualiteit het besef een deel te zijn van een groter geheel. Mens zijn tussen miljoenen anderen op een planeet in het nog steeds mysterieuze heelal. Dit besef geeft een gevoel van diepe verbondenheid met anderen en een gevoel van verantwoordelijkheid voor hoe te leven.

 

Woord van dank

Ik ben erg dankbaar voor alle mensen in mijn leven van wie ik heb kunnen leren. En ik prijs me gelukkig met leraren die ik op dit pad ben tegengekomen! Op hun werk mag ik voortbouwen!

 

CONTACT
e-mail: info@mindfulmindtenderheart.nl
Telefoon:
(06) 23 82 78 50


De informatie op deze site is voor iedereen, ongeacht leeftijd functie of beroep, die op zoek is naar verdieping van levensvragen of die benieuwd is naar een radicaal andere manier van omgaan met emotionele of fysieke spanning en pijn.


© M.T.C.Meulenbeek All Rights Reserved