Mindful Mind Tender Heart
Mindful Mind Tender Heart
MENU
Houd me op de hoogte

inhoud blog

06-May-2017

If It Be Your Will


13-Nov-2016

Lang of kort mediteren


27-Sep-2016

Geboorte van een website


27-Sep-2016

Geboorte van een website. Een eigen website: zovelen zijn me voorgegaan en toch vind ik het spannend. Het voelt een beetje als zwanger zijn, iets ogenschijnlijk heel normaal menselijks waar miljoenen vrouwen al eeuwen lang in zijn voorgegaan. Toch vond ik het spannend toen ik zelf zwanger was. Na de geboorte ontdekte ik hoe onderschat de waarde is van goed moederschap.

 

Ik was aangenaam verrast toen ik begin jaren ‘90 de metafoor van het moederschap tegenkwam in teksten van leraren op het gebied van meditatie. In deze teksten wordt soms de vergelijking gemaakt met het zorgen voor een pasgeboren kind. Kun je met je eigen leerproces (op welk gebied dan ook) zo omgaan zoals een liefdevolle moeder met haar pasgeboren en opgroeiende baby omgaat? Bijvoorbeeld: niet afstraffen als de ‘baby’ valt als het haar eerste looppasjes zet, maar bemoedigen en complimentjes geven als het lukt en troosten als het niet lukt. Ook in het leren mediteren wordt deze metafoor gebruikt.  Je kunt mediteren als een samoerai of als een zorgzame moeder die voor haar baby zorgt.

 

Ik heb lang getwijfeld of ik het wel wilde, een eigen website en een eigen aanbod. In de huidige tijd voelt het als To Be or Not To Be. Of anders gezegd: als gezien willen worden of niet gezien willen worden.

 

De voordelen van niet gezien worden zijn legio: je valt niet op dus niemand kan je in het openbaar bekritiseren. Het nadeel van niet gezien worden is dat je niets kunt delen, geen contact kunt leggen en niets kunt doorgeven. En die nadelen wegen toch wel zwaar. Waarom wilde ik het ook alweer? Laat ik net als bij het afpellen van een ui, beginnen met het afpellen van de buitenste lagen van mijn twijfels. De laag van onder ogen zien van eigen fouten en gebreken, de laag van bang zijn voor harde kritiek en oordelen, de laag van kwetsbaar zijn. Wat blijft er over als ik al deze lagen afpel? Dat dit proces mijn inzichten heeft verbreed en verdiept, dat het mijn hart heeft geheeld, dat ik zoveel moois en waardevols zie gebeuren bij cursisten. Mijn wens is om iets door te geven van alles wat ik met vallen en opstaan heb geleerd ............. van leraren op het gebied van mindfulness en compassie, van filosofische tradities, van dichters en kunstenaars die de moed hebben gehad zich open te stellen voor hun diepste ervaringen en daar uitdrukking aan te geven. Mensen die wellicht de kunst verstonden zichzelf geboren te laten worden en vervolgens hun eigen liefdevolle moeder te zijn.


Geef een reactie

Naam *


Email * (wordt niet gepubliceerd)


ReactieType de code over:

CAPTCHA* verplicht veld

CONTACT
e-mail: info@mindfulmindtenderheart.nl
Telefoon:
(06) 23 82 78 50


De informatie op deze site is voor iedereen, ongeacht leeftijd functie of beroep, die op zoek is naar verdieping van levensvragen of die benieuwd is naar een radicaal andere manier van omgaan met emotionele of fysieke spanning en pijn.


© M.T.C.Meulenbeek All Rights Reserved